duminică, 19 septembrie 2010

RITUALURI DE NUNTA

1 Mirele ,bine indesat in costum de piele ,cu lanturile proaspat lustruite , se ia si se baga in camasa - el ne baga in alta parte stiind oarecum unde vrem sa-l ducem;
2 Ginerica se duce sa ia nasii . Ii ia la bataie imediat ce intra in curte : nasului ii plaseaza un cap in gura ( i-ar da si cativa pumni dar nu reuseste stanjenit fiind un pic de manecile inodate la spate) . Lumea chiuie de bucurie, joaca ,si se bucura asteptand sa iasa si nasa din casa . Nasa ii pune o floare in piept si ii da bani , vorba aia : bine faci , bine gasesti . "Toata harmalaia dureaza cam o ora si ceva . Depinde , bineinteles de necesitati .In unele cazuri, mireasa nu este inca eliberata de coafeza " deoarece baietii de la descarcerare nu au flex pentru fixativ si nici masca pentru parfum . Moment prielnic pt interventia pompierilor care contribuie cu furtune si rangi la bucuria generala .De remarcat scoicile de sidef , din peruca miresei , care seamana izbitor cu unghiile false ale coafezei si perlutele despre care poti jura ca au forma de dinte
3 "Ginerica si nasii pleaca cu mare tambalau si tantavai spre casa miresei " unde ea se face ca nu vrea sa vina la el iar el se face ca ar vrea sa o ia acasa . Incepe din nou harmalaia ( daca lantul este manuit cu viteza scoate un sunet fluid , vibrant , iar ranga daca este facuta dintr-un otel bun la atingere emite tonalitati siderale ) cand sculele canta ,cand masele se insumeaza si creeaza ... si creeaza . Manifestarea sperie copii . De exemplu copilul unei cunostinte , sa-l notam arbitrar G , s-a speriat crezand ca nuntasii vor sa-i faca cine stie ce verisoarei lui , mireasa. Ar fi vrut ei dar in combinatie este si nasa care ii baga in ceata cand scoate mireasa din casa ,macheata si coafata exact ca ea .Moment de liniste si blocaj psihologic : fiecare din ei crede ca nu a baut destul de vede dublu , mirele baga mana in buzunar dupa pastilele de cap deoarece alea luate cand l-au imbracat cu camasa nu-si mai fac efectul . Nasa se repede si ii da doza dubla - doar o vedea alb in loc de rosu . Nuntasii isi incarca bateriile de vin , mirele da sa fuga , nasu da dupa el , ranga blocheaza poarta si tota lumea striga si chiuie fericita de reusita schemei .
4 La mireasa acasa nuntasii sunt intampinati cu vin si cozonac : dupa primele pahare, vazand ca nu creeaza efecte adverse , dealerii pleaca ; cu cozonacul sunt ceva probleme deoarece nunta a fost planificata doar cu vreo trei luni inainte si nu a apucat sa se intareasca destul . Este momentul in care mirele face cadouri : nasului inca un cap in gura , nasei pachetul de gume pe care a notat nr de tel ( vezi cazul Mihaela Radulescu, explicat de ea mai pe larg ) , viitoarei sotii tot felul de lanturi , chestii cu ace si snurulete . In mod subtil ii spune ca e si el un pic sado-maso si s-ar putea ca relatia sa functioneze . Pentru a intari cele transmise ii strecoara la jartea si un pumn de bani ,asa ... pentru o mai buna intelegere .Nasa , multumita , zambeste spre mireasa care accepta " cu greu " targul ( mai are o jartea si pe piciorul celalalt si chiar si o ata in fund ) . Nasul , multumit , isi aduna dintii si rade cu gura pana la urechi .
5 "Toate femeile participante incep sa se inchine de bucurie ca mireasa a fost convinsa sa plece la casa ei " , ca au scapat de nebuna care ii tinea numai cu Slot si Rammstein , ca nu mai vin motociclistii aia seara ... si tot asa .
6 "Cu mare chiuiala si bucurie se iese in pragul casei si se indeplineste ceremonia cozonacului " adica : se sparge cozonacul rotund deasupra capului miresei iar aceasta ia bucatile si le arunca unde vrea muschii ei . De regula prima il atinge pe acordeonist care a cam dat-o in manele , parere intarita si de donmisoara de onoare care ii indeasa acordeonul pe cap . A doua ajunge la mama soacra ca senm de mare apreciere iar celelalte functie de imprejurari.
Fericiti se tarasc spre local unde incepe cu adevarat distractia pe care o vom comenta intr-un numar viitor

Comentarii personale: dupa ce am vandut fierul vechi pe pepeni folosim tambre si craci pentru acompaniamentul muzical , functie de provincia istorica si de pozitia geografica distractiile pot varia putin .
Prezint scuze pentru asemanarea cu alte texte de acest gen dar am citat vrand sa arat ca obiceiurile pur romanesti sunt aceleasi indiferent de zona
Cred ca am uitat sa scriu despre cununie , biserica , virginitate ,iubire si dumnezeu sau am evitat sa scriu pentru ca am un limbaj destul de sarac pentru a exprima chestiuni teoretice .
Ales gute !

9 comentarii:

  1. ha, ba nu-a deloc asemanatoare. mai, dar la ce nunti ai paritcipat tu cu asa mare violenta. ca nu de alta dar as fi venit si eu sa vad :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Violenta este aia despre care ai scris tu ! Asta este o nunta de oameni normali , undeva , in Romania .

    RăspundețiȘtergere
  3. ha! ha! acu am inteles de ce i'ai zis Ancai (pe blog) ca si eu's de acord ca peste tot sunt aceleasi obiceiuri :))

    RăspundețiȘtergere
  4. stii ce nu se intelege? daca a fost frumos la nunta sau nu! ca distractia a fost clara!
    sau n-a fost de fapt nici o nunta?

    RăspundețiȘtergere
  5. A fost dom'le si inca din aia cu strigaturi , scriu si continuarea iesind un pic din tiparele Ancai si din real , dar intelegeti baza : trairile de suflet ale romanului .

    RăspundețiȘtergere
  6. Incearca mai jos la GALINACEAE ...unde vorbesc de geniul sefului de post

    RăspundețiȘtergere