duminică, 11 iulie 2010

ROMANUL DE DEBARA

Stau linistit in pacea din atelier si frec motanu' cu lehamite in asteptarea sfarsitului lumii cand, deodata ... deodata nu se intampla nimic , doar becul se misca, o vibratie neuniforma se simte in pereti , un vuiet cuprinde curtea . La atatea impulsuri neuronul face sinapsa intre el si spune : vibratia neuniforma presupune prezenta unui personaj schiop de peste 103 kile ( plus , minus 4 ) care respira greu , deci se grabeste . Cine sa fie ? Intrebarea ramane in aer trei minute si in usa apare Gigi :" Bai , nu ai o butelie plina , ca la Titi Sinistru e inchis" . " Ba da , du-te pe beci si ia rezerva " . Dispare in viteza , in urma ramanand o gura cascata care urmareste un fulg de gasca plutind in aer .
Incerc sa ma linistesc si sa-mi reiau activitatea ; cu linistea imi iese , cu activitatea - nu pentru ca motanul a disparut cand a deschis Gigi usa . Chinuit de remuscari ca termin lucrarea la termen pun mana pe dalta si timpul incepe sa treaca......deodata becul se misca ,o vibratie neuniforma se simte in ..." Da ce dacu ai patit ma !? Ca de vreo cinci ani nu te-am mai vazut alergand . " Intrebarea se pierde in curte de unde apare Gigi cu raspunsul : Repede inca o butelie ! Patruns de imperativul situatiei ma reped spre ... dar lovesc tomberonul cu pisici , daram lemnele puse la uscat , trec prin moasa , ma impiedic de prima treapta si ma salvez agatandu-ma de clanta usii de la bucatarie ( cu dintii ! ) . Incerc sa demontez butelia dar cu drujba nu merge , pun ochii pe unghiera dar Gigi imi intinde cheia pt butelie . Tardiv : ii dau butelia cu tot cu ceas pentru ca furtunul a cedat cand am lasat drujba pe el .
Ce faci mai cu atata gaz , te-ai luat de incarcat brichete ?
Nu , vrem doar sa incalzim ciorba de perisoare . Ia butelia si pleaca iar eu , chinuit de remuscari ma intorc la lucru .
Peste cateva ore apare Gigi , de data asta linistit, cu ochii radiosi ,( a reusit sa manance imi traduc eu ) dar cu fata neagra de atata fum (se pare ca a mancat ciorba : prajita ) .
"Ai cam afumat-o ."
"Nuu . Fumul a iesit din peretii oalei " si imi povesteste ca e lovit la picior de cand a incercat sa ridice singur oala pe aragaz , ca a avut noroc cu tac-so care a trecut pe acasa dupa energizant si daca tot a trecut a pus si el mana si au reusit impreuna , ca asa inca o piatra la edificiul "intelegere si pace intre generatii " a fost pusa la temelie , ca dupa ce s-a incalzit ciorba au avut nevoie de manusi si de o ranga sa deschida usa fierbinte a oalei si ca nu isi inchipuie cum face maica-sa de lucrurile functioneaza mai fara fum , fara ranga .
Ascultand povestirile neuronul a inceput sa-mi functioneze , ar fi tras si o concluzie dar mai era nevoie de un raspuns :" Si capacul oalei este patrat ? " " Da ." "Si are un maner lunguiet ? "
"Da " raspunde Gigi uimit ca gaseste la mine atata pricepere intr-ale bucatariei .
" Bai tampitule , ai incalzit ciorba cu tot cu frigider !" Matilda il priveste ca pe o gaina .
De atunci ma framanta o intrebare : cati ca asta o fi vazut Titi Sinistru de nu are decat o butelie la vanzare ?

7 comentarii:

  1. Ar fi pacat sa nu comenteze si gigi la o intamplare atat de amuzanta ....si adevarata:)...Titi sinistru mai vinde si vopsea neafra si porti din fier forjat... ca adaugare.

    RăspundețiȘtergere
  2. ai vecini foarte ciudati zic eu. oricum, cum al meu are 130 de kile, deduc cumva ca eu sunt obisnuita cu trepidatii gen cutremur de 4 grade pe scara richter...

    RăspundețiȘtergere
  3. Vezi tu.. Gigi abia s-a intors in sat si inca nu ne-am obisnuit . Soarta .

    RăspundețiȘtergere
  4. :)) m-ai omorat!!! nu m-as fi gandit la frigider!

    RăspundețiȘtergere
  5. super... am ras cu lacrimi ...

    RăspundețiȘtergere