miercuri, 2 iunie 2010

ROMANUL DE DEBARA

Vocea ii era cunoscuta ,dar ,in jur nu era nimeni.
-Sunt eu maica, ce dracu , m-ai uitat? Inghesuiala din troleu, imbrancirea din tramvai, asteptarea de la ghiseu (cabinet, coada , tejghea), adunate si inmultite, nu pot exprima mirarea si surprinderea care il lovira pe Gigi : era glasul bunicii lui , moasa de plai, femeie apriga si dracoasa care , momentan, avea o singura problema - murise de cativa ani.
-Hai drace , cred ca am inebunit si grabit porni spre birtul din sat , cu gand sa bea vreo trei vodci ;nu ca ar fi vrut, dar avea gatul uscat din cauza prafului plus ca ii cam scazuse glicemia ;pai daca trebe' ... trebe'. Si in numele lui Hipocrate si al Higienei intra in locasul lui Bachus.
Multe schimbari si greu de ingurgitat : in primul rand fata de la bar nu mai era de mult fata, lucru atestat in primul rand de colantii multicolori adusi la second din Austria, de parul vopsit blond dar tuns scurt , de ridurile de pe ... si de la...; in al doilea rand in difuzor racnea unu, care avea polipi in loc de voce,despre nenumaratii lui frati, de surorile de vita princiara (nu vitza) si de o mama care vindea flori ,sticle si surori ; si nu in ultimul rand ,vodca si paharul aveau aceeasi temperatura cu a camerei , privandu-l astfel de placerea nuantelor pe care le-ar fi dat racirea vodcii si incalzirea paharului.
"S-a denaturat satul romanesc " concluzioneaza Gigi sub imperiul amestecului haotic de senzatii ,perceptii si non-reprezentari : colantii erau poate cumparati de niste nemti in trecere prin Venetia in timpul carnavalului , care i-au lasat in Austria in timpul noptii ca nu puteau intra la unguri in halul ala, loc de unde i-au luat polonezii care au adus marfa in sat ; ala cu polipi avea si proteza ca nu poti sa ai gingiile asa mari decat daca gresesti dozajul la Corega si , caz demn de marile romane , mama lor era regina ,dat fiind ca fetele erau printese , dar facea diferite munci sub acoperire sa nu o gaseasca spionajul puterilor vecine si straine, pana cand, prin vanzari repetate( doar de fatada aseaa) le gasea fetelor niste printi pe masura lor.
-Si asta nu-i nimic ,sopteste moasa , dar doi din prietenii tai s-au prapadit : Nelu Mutu dupa ce a vorbit cu sefu de post si Mihai Curca pentru ca a baut lapte.
-Hai bre ! Cum asa si cum asa ?
-Sefu de post a facut vreo trei facultati in trei ani : era baiat destept ca il ajuta si haina plus ca stia si sa numere pana la tuelve de cand a invatat table si le-a explicat astora ce a inteles el despre fisiunea termonucleara, iar Nelu a modificat centrala primariei si a ajuns la Dumnezeu cu tot cu aparatura ,el mai greu - ca nu il lasau astia cu resuscitarea.
Iar Curca a lasat alcoolul si a trecut la regim lactovegetarian : a mancat doua zile cartofi si cereale iar a treia zi cand a baut lapte a murit ca a cazut vaca pe el . Crede sefu de post ca in subconstient a facut o asociere : daca berea se bea direct din sticla ,atunci laptele se bea direct din vaca si nici in ziua de azi nu a descoperit cauza decesului. Din cauza asta nu gasesti in carciuma decat vodca , visinata ,palinca si Alexandrion , ca vinul se bea direct din groapa si nu poti sa ceri " o groapa de vin".
Abia acum ne luminam de ce dacul, satul de atata stat cu capul umflat in groapa cu vin, se taraste spre primul vas sa bea si apa : vrea omul sa faca ceva deosebit si sa arate celorlalti ca a devenit mai intelept, moment in care obstea nu il mai recunoaste . Caz perpetuat in timp, scris de Eliade , resimtit de Gigi, observat si de noi .
INTREBARE : Ce ai bai , ai baut apa la caine ?

IN MEMORIAM : CURCA - DRAGOSTE ETERNA !

5 comentarii:

  1. trebuie musai sa vizitez si eu carciuma aia, ca vad ca are bauturile mele favorite :P. sa beau in amintirea decedatilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine , voi scrie invitatiile , dar nu mai avem Alexandrion . Merge Viborowa ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Alina stai sa vezi...ca moasa moarta fiind umbla prin case si vede chestii pe care noi nu le vedem.
    Anca : ideea de puritate se manifesta in orice: alcool, drog ,nebunie ,frumusete, armonie....
    MARIEAN _ PURITAN

    RăspundețiȘtergere